Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

UMETNOST arhitektura

Miesove tišine

Sven-Olov Wallenstein

Maj 2017

Založnik o knjigi

Arhitektura Miesa van der Roheja je postala paradigmatičen objekt analize določene tradicije kritične teorije. Njegova dela so pogosto opisana z molkom, kot odtegnitev ali nega­cija, kot zadnji okop upora proti silam tehnologije in kapitalizma, natanko zato, ker te sile ponotra­njajo in jih s tem dajejo razumeti.

Pričujoč esej skuša ob seriji prete­klih interpretacij Miesa ter raz­prav različnih figur tišine v lite­raturi in glasbi razumeti premene tega molka, obenem pa razkriti njegovo filozofsko genealogijo in ga navezati na sedanjost, v kateri se možnost in sam pojem kritičnos­ti kot strategije negativnosti zdita bolj negotovi kot kadarkoli prej.

Knjiga Miesove tišine je v tem smislu locirana na odločilni meji kritične teorije, branje te figure pa bo relevantno za nadaljnjo možnost dialoga med umetnostjo, arhitekturo in filozofijo v svetu, determiniranem z univerzalno prevlado tehnologije.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 888815
Avtor: Sven-Olov Wallenstein
Cobiss naslov: Miesove tišine / Sven-Olov Wallenstein ; [prevod Nejc Lebar]
Postavitev: UMETNOST arhitektura
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Ljubljana : Umetniško izobraževalno društvo Praznine, 2016 (Begunje : Cicero)
Fizični: 117 str. : ilustr. ; 20 cm