Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Middlemarch
študija provincialnega življenja

George Eliot

November 2015

Založnik o knjigi

Roman se dogaja v izmišljenem mestu Middlemarch v letih 1830 do 1832. V mestece pisateljica naseli Dorotheo Brooke, mlado idealistko, ki jo iskanje intelektualne zadovoljitve pripelje v zakon s pedantnim znanstvenikom Casaubonom; pa očarljivega, a netaktnega dr. Lydgata, kateremu zavoljo poroke z lepo Rosamund in eksperimentiranja pri zdravljenju ljudi grozi, da se mu bo kariera sesula v nič; ter hinavsko vernega Bulstrodea, ki skriva škandalozno kriminalno preteklost. Vse do konca ne izvemo ali ti ljudje najdejo svojo srečo ali pa njihove slabosti uničijo tudi njihove sanje.

Roman je eno najpomembnejših literarnih del nastalih v Angliji, za katero je zagotovo zgolj njen obseg (60 avtorskih pol) vzrok, da doslej še ni bilo prevedeno v slovenski jezik. Ni naključje, da je roman Middlemarch izšel po Thackerayjevi in Dickensovi smrti (slednji je občudoval pisanje George Eliot) in sicer v letih 1870-1872 v osmih zvezkih. Podnaslovljeno z ‘študija provincialnega življenja’ je delo s svojim realizmom svetove daleč od Semnja ničevosti in Velikega pričakovanja. Virginia Woolf ga je opisala z besedami ‘sijajna knjiga, ki je s svojo nepopolnostjo eden redkih angleških romanov napisanih za odrasle’. Danes svetovni literarni kritiki roman uvrščajo med najboljše romane njegove dobe in svoj prostor ima tudi na lestvicah najboljših romanov vseh časov. V njem se prepleta več zgodb z velikim številom junakov in ne glede na to, da se pripovedovalec do junakov distancira, sledi številnim podtemam kot so položaj žensk v družbi, idealizem in sebičnost, religija in hipokrizija, politične reforme in izobraževalni sistem.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 267974144
Avtor: George Eliot
Cobiss naslov: Middlemarch : študija provincialnega življenja / George Eliot ; [prevedla Meta Osredkar]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Dob : Miš, 2015 (natisnjeno v Sloveniji)
Fizični: 2 zv. (489; 462 str.) ; 24 cm