Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   English version

Postavitev:

KNJIŽEVNA DELA NAD 13 LET proza

Metalci ’94

Janis Jonevs

Junij 2016

Založnik o knjigi

V trenutku, ko se v Seattlu v Ameriki 5. aprila 1994 ubije Kurt Cobain, pevec Nirvane, Jānis v Jelgavi v Latviji, ki ima samega sebe za piflarja, prvič inhalira cigaretni dim. Star je štirinajst let, malce je zdolgočasen in želi si Dogodka, zaradi katerega ne bi več bil »zgolj neznaten vijak v mehanizmu življenja«. Svojo identiteto začne iskati po jelgavski metalski sceni devetdesetih let prejšnjega stoletja, ki jo odkriva in soustvarja s svojimi prijatelji.

Roman prepleta tri vsebinske ravni. Prvi zgodbeni niz se začne z že omenjenim samomorom Kurta Cobaina, enega od najbolj razvpitih predstavnikov generacije X, za katero je značilno širjenje digitalne tehnologije, pospeševanje življenja in bogata alternativna kultura.  Druga nit pripoveduje o svobodi izbire, ki jo omogoči padec železne zavese. Mladi v devetdesetih letih prejšnjega stoletja večinoma zavračajo življenjsko vizijo svojih staršev. Zahod postane prosto dostopen, z njim pa poleg vsega ostalega tudi alternativna glasba. Tretji dogajalni pramen predstavlja osebna zgodba o metalski glasbi in njeni zgodovini.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 284153344
Avtor: Janis Jonevs
Cobiss naslov: Metalci '94 : pogubljeni v črnini / Janis Jonevs ; [iz francoščine] prevod Jedrt Lapuh Maležič
Postavitev: KNJIŽEVNA DELA NAD 13 LET proza
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Dob pri Domžalah : Miš, 2016 (natisnjeno v Sloveniji)
Fizični: 317 str. ; 24 cm