Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Mesečev tiger

Penelope Lively

Bookerjeva nagrada

1987

Založnik o knjigi

Roman angleške pisateljice Penelope Lively (rojene leta 1933 v Kairu) razgrinja čustveno, a ne razčustvovano življenjsko zgodbo zgodovinarke Claudie Hampton, kot se je spominja v turobnem času poslavljanja od življenja. Preseneča z zadržanim, nemalokrat precej ostrim, vehementno prostodušnim, če ne kar ciničnim razgaljanjem človeške naivnosti in hlepenja po prestižu in sreči v svetu, ki je postal peskovnik najrazličnejših ideologij; prevzema z verjetjem v besedo kot temelj tukajšnje civilizacije. Claudia Hampton, ki si poskuša obnoviti ključne dogodke svojega življenja, hoče iztuhtati resnico, kakršnakoli pač je, vendar se zaveda, da je resnica povezana z besedami, z zapisanim, potemtakem s pričevanjem, in da so ravno besede vzdržljivejše in trajnejše od vsega drugega. To miselno izhodišče, povezano s prepričanjem, da posameznik kolektivno preteklost vedno spremeni v prostor zasebnega, predstavlja odlično osišče zgodbe, s katero hoče pripovedovalka ubesediti “bistvene nebistvenosti”, ki nas opominjajo, da je življenje natančno to, kar smo bili doživeli, ne pa tisto, kar smo si morebiti prevzetno domišljali.


Bookerjeva nagrada je nagrada za najboljši roman v angleškem jeziku, ki ga je napisal avtor iz Commonwealtha ali Irske. Podeljuje jo Booker Prize Foundation od leta 1969.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 59112704
Avtor: Penelope Lively
Cobiss naslov: Mesečev tiger / Penelope Lively ; [prevedla Irena Trenc-Frelih ; fotografija Luciano Kleva]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 1996
Založništvo: Ljubljana : Mladinska knjiga, 1996 (Ljubljana : Delo)
Fizični: 229 str. ; 21 cm