Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Mercedes-Benz
Iz pisem Hrabalu

Paweł Huelle

Junij 2014

Založnik o knjigi

Očarljiva, ganljiva in zabavna kratka pripoved se prične v začetku devetdesetih, kmalu po padcu komunističnega režima na Poljskem: junak Paweł, ki na trenutke zelo spominja na samega avtorja, se usede v majhnega, razmajanega fiata, in se z inštruktorico vožnje poda na kaotične ulice Gdanska, na katerih ju čaka mnogo nepričakovanih zavojev ter neoznačenih stranpoti. Da bi omilil svoje neudobje za volanom, začne plesti gostobesedne pripovedi o avtomobilih svojih prednikov, o citroenih in mercedesih, ki so njegovo družino popeljali skozi mnoge vojne, skozi velike ljubezenske dogodivščine in tvegane junaške odprave. Njegove čedalje bolj pogumne vožnje in hudomušne, pronicljive zgodbe pa hkrati tvorijo prisrčno in ganljivo pismo Bohumilu Hrabalu, češkemu pripovednemu mojstru, ki je bil vsekakor avtorjev navdih pri pisanju njegovega kratkega romana. Mercedes-Benz je svojevrsten hommage tako Hrabalu kot tudi vsem avtomobilom, v katerih so se na družinske izlete in ostale ekspedicije vozili člani treh generacij Huellejeve družine.

“In kakor je to ponavadi v življenju, se ravno takrat, ko najbolj pričakujemo kakršnokoli poanto ali zaključek, kakršnokoli vseobsegajočo zanko, ne zgodi nič.”


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 273761792
Avtor: Paweł Huelle
Cobiss naslov: Mercedes-Benz : iz pisem Hrabalu / Paweł Huelle ; prevedla Staša Pavlović
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Beletrina, 2014
Fizični: 141 str. ; 22 cm