Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   English version

Postavitev:

LITERARNE VEDE študije o slovenski književnosti

Med sodobnostjo in tradicijo

Blanka Bošnjak

Marec 2016

Založnik o knjigi

Monografija Med sodobnostjo in tradicijo prinaša literarne študije kratkih proznih form. V prvem delu z naslovom Sodobnost se avtorica ukvarja s sodobno slovensko literarno kratkoprozno produkcijo, njen fokus je usmerjen na avtobiografskost, potopisnost, fantastične elemente, minimalizem in tematizacijo nasilja v izbranih besedilih. V drugem delu monografije, naslovljenem Tradicija, je avtoričina raziskovalna pozornost namenjena nekaterim starejšim slovenskim literarnim in polliterarnim krajšim zvrstem. Zanimajo jo baročna pridiga skozi optiko sodobne slovenske kratke proze, revijalne potopisne objave Mati je Murka, potopisna besedila Prežihovega Voranca, Potrčeva medvojna in povojna kratka proza ter recepcija pripovednega dela Mire Mihelič. Monografija prinaša nova spoznanja zlasti v smislu žanrskega umeščanja sodobne slovenske kratke proze, ki se generično navezuje na pretekle tradicionalne formalne določnice, pri čemer avtorica izpostavlja povezovanje preteklih ter sodobnih diskurzivnih praks.

Blanka Bošnjak je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala iz slovenistike in primerjalne književnosti , zatem je krajši čas službovala kot srednješolska profesorica v Ljubljani, Mariboru in na Ptuju; daljše časovno obdobje je delala kot vodja službe za mlade bralce v Mariborski knjižnici, kjer se je med drugim ukvarjala z mladinsko književnostjo, iz katere je leta 1999 na ljubljanski Filozofski fakulteti tudi magistrirala. Od leta 2000 je zaposlena na Univerzi v Mariboru, kjer na Oddelku za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete opravlja znanstveno-raziskovalno in pedagoško delo, pri čemer je vključena v različne programske ter projektne skupine. Leta 2004 je doktorirala in kasneje pridobila naziv izredne profesorice za slovensko književnost.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 85129217
Avtor: Blanka Bošnjak
Cobiss naslov: Med sodobnostjo in tradicijo / Blanka Bošnjak
Postavitev: LITERARNE VEDE študije o slovenski književnosti
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Maribor : Založba Pivec, 2015 ([Maribor] : Dravski tisk)
Fizični: 197 str. ; 24 cm