Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SPLOŠNO osnove znanosti in kulture

Max Weber in znanost kot poklic

Julij 2015

Založnik o knjigi

Skoraj sto let po tem, ko je Max Weber leta 1917 v Münchnu izvedel predavanje Znanost kot poklic, želi prvi slovenski prevod tega besedila odgovoriti spodnjim potrebam.
Za začetek si prizadeva obnoviti zanimanje za delo enega izmed utemeljiteljev družboslovnih znanosti, za katerega se zdi, da smo nanj v slovenskem prostoru skoraj pozabili, saj je bilo nazadnje kako Webrovo besedilo v celoti v slovenščino prevedeno pred več kot dvema desetletjema.

Poleg tega je zanimivo tudi dejstvo, da smo se v tistem obdobju pri nas že spoznali z njegovim predavanjem Politika kot poklic – predavanjem, ki ga je Weber, sicer dve leti kasneje, prav tako izvedel v Münchnu. Gre namreč za predavanji, ki se v druge jezike skoraj praviloma prevajata skupaj, če pa ju že ne najdemo v isti tiskani izdaji, pa bi se morali za navedbo še enega primera intelektualnega prostora, ki bi vseboval samo enega od njiju, močno potruditi. Morda se ob objavi pričujočega prevoda ponuja tudi priložnost za razmislek o razlogih za to zanimivo odsotnost.

Nazadnje se zdi, da Webrovo predavanje, neglede na to, da smo od njega oddaljeni že skoraj celotno stoletje, vsebuje razmisleke, ki nikakor niso tuji sedanjemu družbenemu kontekstu. V družbi, ki se označuje za družbo znanja in kjer so poskusi znanstveno utemeljenega upravljanja s politično sfero še kako prisotni, so ti razmisleki nedvomno aktualni. Skupaj s spremnimi besedili po eni strani namreč ponujajo dodaten vpogled v problem pomena in vloge strani pa lahko v njih najdemo tudi koceptualne in analitične nastavke za morebitne nadaljne analize.

Omenimo še, da je spremna besedila mogoče razvrstiti v tri tematske sklope. Prvi dve želita vzbuditi zanimanje za zgodovinske okoliščine, ki so pogojevale Webrov odnos do znanosti kot poklica, ter osvetliti delček njegovega konkretnega znanstvenega in političnega udejstvovanja. Tretje besedilo razlaga notranjo logiko Webrove konceptualizacije znanstvene nevtralnosti ter jo umešča v širši kontekst tovrstnih prizadevanj različnih družbenih znanosti. Zadnji dvojec pa Webrovo predavanje uporablja kot podlago za ponoven premislek notranje dinamike sodobnega intelektualnega prostora ter kot orodje za analizo znanstvenih praks, ki so v njem prisotne.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 280019200
Avtor:
Cobiss naslov: Max Weber in znanost kot poklic / [Goran Gaber, ured. ; prevajalci Goran Gaber, Mateja Gaber, Naum Aram Dretnik]
Postavitev: SPLOŠNO osnove znanosti in kulture
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Ljubljana : Fakulteta za družbene vede, 2015 ([Ljubljana] : Present)
Fizični: 142 str. ; 21 cm