Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST pesništvo

Mati je ena sama
Slovenske materinske pesmi

Jana Ozimek

April 2015

Založnik o knjigi

Slovenske materinske pesmi.
Prvi izbor pesmi z naslovom Mati je izšel pri Mohorjevi družbi leta 1930. Pesmi in prozne sestavke je zbral Alojzij Bolhar (1899–1984), ki jih je razvrstil po tematiki: trpljenje in junaštvo, žrtev ljubezni ter večnim spominom. V knjižici Mati je ena sama so zbrane pesmi od ljudskega slovstva do leta 2014.
»Izbor je vedno zelo subjektivna stvar. Zbiralec lahko kako ime spregleda, pozabi, ga ne pozna in podobno, zato se opravičujem vsem tistim, ki jih nisem uvrstila v ta izbor.
Zbrana besedila posegajo tudi v zamejski in izseljenski prostor. S tem sem želela pokazati, da smo vsi Slovenci sestre in bratje po besedi, ne glede na to, kje živimo.
Nekateri avtorji so zastopani z več pesmimi, drugi samo z eno. Nekateri od teh pesnikov so pogosto pisali o motivu matere, drugi zelo redko. Pesmi so povečini lirske, saj izražajo najgloblja čustva lirskega subjekta.
Tako kot se spreminja življenje, se spreminja tudi tematika pesmi. Razporedila sem jih v tri sklope: Mati in otrok, Otrok in mati, Mati kot Božja mati oz. Domovina.
Sklope sem razporedila v podsklope glede na motiviko. Zanimivo je, da se nekateri motivi tako v prvem kot v drugem sklopu ponavljajo. Največ motivov v pesmih se nanaša na: skrb, slovo, žalost, krivdo, srečo, socialni položaj, zapuščenost, spomin, prijateljstvo.

Naj bo Mati je ena sama darilo moji mami in vsem našim ljubim mamam.« Jana Ozimek


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 277645824
Avtor: Jana Ozimek
Cobiss naslov: Mati je ena sama : slovenske materinske pesmi / izbor in spremna beseda Jana Ozimek
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST pesništvo
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Celje : Celjska Mohorjeva družba : Društvo Mohorjeva družba, 2015
Fizični: 127 str. ; 16 cm