Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

EKONOMIJA IN POSLOVANJE ekonomija

Ludwig von Mises
življenje in delo

Eamonn Butler

Avgust 2015

Založnik o knjigi

Knjiga opiše življenje in delo enega najpomembnejših ekonomistov in politikov 20. stoletja Ludwiga von Misesa (1881–1973), ki je postal vodilna osebnost »avstrijske ekonomske šole«, saj jo je utrdil in sistematiziral.

Ključni Misesov prispevek je bila uničujoča kritika socializma. Zgradil jo je na dejstvu, da ekonomski izračun preprosto postane neizvedljiv, če trg preneha obstajati. Če so proizvodna sredstva v lasti države in se jih tako nikoli ne kupuje ali prodaja, jim ni mogoče določiti cene. Tržno gospodarstvo pa nasprotno ustvarja konkurenčni pritisk na proizvajalce, da izbirajo stroškovno najučinkovitejše procese – s tem pa zmanjšajo zapravljanje in življenjsko pomembna sredstva ohranijo nedotaknjena za prihodnje rodove.

Misesov najslavnejši učenec, Friedrich Hayek (1899–1992), je pozneje prejel Nobelovo nagrado za delo, ki sta ga oba opravila na področju poslovnega cikla.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 280218624
Avtor: Eamonn Butler
Cobiss naslov: Ludwig von Mises : življenje in delo / Eamonn Butler ; prevedel Niki Neubauer ; [izdajatelj] Inštitut Karantanija
Postavitev: EKONOMIJA IN POSLOVANJE ekonomija
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Ljubljana : Inštitut Nove revije, zavod za humanistiko, 2015
Fizični: 95 str. ; 23 cm