Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

UMETNOST arhitektura

Ljubljana in njeni mostovi: povabilo na večerjo
Mednarodni delavniški teden GIDE v Ljubljani, 11.-15. februar 2013

P. Krečič, P. Bole, M. Volmajer

Julij 2015

Založnik o knjigi

Leta 2003 je bila ustanovljena mednarodna platforma (konzorcij) sedmih šol za oblikovanje, ki domujejo v Dundeeju (Irska), Leedsu (Velika Britanija), Luganu (Švica), Magdeburgu (Nemčija), Mechelenu (Belgija), Milanu (Italija) in v Ljubljani (Slovenija). Platforma (konzorcij) se imenuje Group for International Design Education s kratico G.I.D.E. Šole se s predstavniki učiteljev in študentov srečujejo vsako leto vsakič v drugem mestu, kjer ima šola svoj sedež in na podlagi skrbno premišljenih tematskih izhodišč študentske skupine pod vodstvom svojih mentorjev izdelujejo svoje projekte.
Leta 2013 je bila gostiteljica skupine G.I.D.E Ljubljana, konkretno Fakulteta za dizajn, ki je pripravila temo z naslovom Povabljeni na večerjo (Invitation to dinner), ki naj bi se hipotetično odvijala na dvanajstih ljubljanskih mostovih od Opekarskega mostu na Prulah do Zapornice na Poljanah. ​Za pripravo dogodka na prostem, na mostu in njegovih bližnjih prostorih, pa je potrebno prostor na mostu konceptualno zasnovati in oblikovati neke vrste urbani interier.
Publikacija želi s teoretskimi prispevki o mostovih, njihovi historični umeščenosti, arhitekturni kvaliteti in funkciji ter s komentiranimi projekti, izdelki udeleženih skupin, za novo mogočo rabo prostora z precej različnimi, a praviloma kakovostnimi nagovori, pomagati mestnim oblastem, da za nastali problem najdejo najprimernejše odgovore. Zadnje srečanje skupine G.I.D.E v Ljubljani je dalo po našem prepričanju vrsto kakovostnih pobud, ki bi utegnile biti v nadaljnjem razmišljanju koristne in plodne tako za Ljubljano kot druga mesta po Evropi in drugod po svetu, kjer se prav tako srečujejo z vprašanjem, kaj s prostori, tudi z mostovi, ki so jih prometni tokovi obšli in terjajo nov vsestransko razprt razmislek o mogočih prihodnjih rešitvah. Te so toliko pomembnejše, saj gre za nadaljnje razvijanje, napredovanje v kakovosti javnega prostora.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 276188416
Avtor: P. Krečič, P. Bole, M. Volmajer
Cobiss naslov: Ljubljana in njeni mostovi : povabilo na večerjo / Mednarodni delavniški teden GIDE v Ljubljani, 11.-15. februar 2013 ; [uredniki Peter Krečič, Petra Bole, Manuela Volmajer ; prevod v angleščino Logosist] = Ljubljana and its bridges : invitation to dinner / GIDE Internatinal Workshop Week in Ljubljana, 11 to 15 February 2013 ; [editors Peter Krečič, Petra Bole, Manuela Volmajer ; translations into English Logosist]
Postavitev: UMETNOST arhitektura
Jezik: angleški, slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Trzin : Fakulteta za dizajn = Faculty of Design, 2014 ([Ljubljana] : Solos)
Fizični: 75 str. : ilustr. ; 30 cm