Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST pisma

Ljubimca z Vošnjakove ulice
Pisma Silve Ponikvar in Karla Destovnika Kajuha

Mihael Glavan

November 2014

Založnik o knjigi

Silva Ponikvar In Karel Destovnik Kajuh sta zagorela v ljubezni po novem letu 1942, konec februarja pa sta se resno povezala pri njej doma, na Vošnjakovi. Zaživela sta v vročični ljubezenski zvezi, ki je kljub stalni ogroženosti potekala dokaj mirno do konca leta 1942, in načrtovala skupno življenje v svobodi.

Vojna in izdajstva so posegli v njuno zvezo, ki je bila dvakrat brutalno prekinjena s Silvinim zaporom, toda njuna ljubezenska zveza se je z nezmanjšano močjo potrjevala v ljubezenskih pismih in bežnih srečanjih v letu 1943. Kajuh je v tem času ustvaril svoje najboljše pesmi in jih pošiljal svoji zaprti Silvici.

Izpisal ji je tudi poseben pesniški zvezek, ki je, skupaj s pismi in fotografijami, po njeni želji do konca vojne ostal zakopan pod češnjo na njenem domačem vrtu. Zaklad v pločevinasti škatli se je ohranil do danes.

Preživelo je šestindvajset Silvinih in dvanajst Kajuhovih očarljivih pisem, ki jih prvič objavljamo v tej knjigi. Razbral in z opombami opremil jih je Mihael Glavan ter dodal še dokumentarno spremno besedo.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 275073024
Avtor: Mihael Glavan
Cobiss naslov: Ljubimca z Vošnjakove ulice : pisma Silve Ponikvar in Karla Destovnika Kajuha / [izbor pisem, komentarji in spremna beseda] Mihael Glavan
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST pisma
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Mladinska knjiga, 2014
Fizični: 210 str. : ilustr. ; 21 cm