Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

LITERARNE VEDE študije o slovenski književnosti

Literarni pogledi

Miran Štuhec

Marec 2016

Založnik o knjigi

Literarni pogledi prinašajo izbor študij o slovenski književnosti, esejistiki, kritiki in literarni zgodovini. Avtorjev raziskovalni fokus je v največji meri namenjen slovenski esejistiki. V poglavjih Književna esejistika in književna kritika, Žive besede in prodorne misli, Esejistična recepcija slovenske književnosti in Formalno-stilne, tematske in idejne določnice slovenske esejistike po II. svetovni vojni najdemo teoretske in zgodovinske uvide, ti zaokroženo kažejo na stanje stvari danes, segajo v preteklost, opozarjajo na razliko med literarno kritiko in književno esejistiko. Ob tem je v poglavju Problem razdvojenega subjekta v delih Marjana Rožanca, analizirano njegovo esejistično delo. Knjigo zaokrožujejo prispevki o Tomšičevi pripovedni prozi, Brvarjevi publicistiki in najpomembnejših vidikih literarnozgodovinskih raziskav Jožeta Pogačnika, zaključuje pa jo intervju z avtorjem o mariborskem literarnem življenju v zadnjih desetletjih.

Miran Štuhec je redni profesor za slovensko književnost Univerze v Mariboru, več let je bil predstojnik Oddelka za slovanske jezike in književnosti. Je nosilec predmetov Slovenska romantika in slovenski realizem, Literarne revije in literarni programi, Uvod v esejistiko in literarno kritiko, Književna esejistika ter Uvod v teorijo pripovedovanja. Sodeloval je na mnogih mednarodnih konferencah, predaval na univerzah v Zagrebu, Brnu, Pragi, Bielski Białi, St. Petersburgu, Budimpešti idr., v dveh mandatih je bil vodja slovenskega dela sodelovanja Slovenska in hrvaška književnost kot sosednji književnosti in član skupine mednarodnih ocenjevalcev hrvaških literarnozgodovinskih raziskovalnih projektov. Znanstvene razprave in strokovne članke objavlja v uglednih domačih ter tujih revijah.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 85431041
Avtor: Miran Štuhec
Cobiss naslov: Literarni pogledi / Miran Štuhec
Postavitev: LITERARNE VEDE študije o slovenski književnosti
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Maribor : Pivec, 2016 ([Maribor] : Dravski tisk)
Fizični: 166 str. ; 24 cm