Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

ZGODOVINA muzealstvo arhivistika

Listine jezuitskega kolegija…

Jure Volčjak

Marec 2015

Založnik o knjigi

Listine jezuitskega kolegija v Ljubljani : 1592-1751

Sedmega avgusta 2014 je minilo 200 let od ponovne obnovitve delovanja Družbe Jezusove ali krajše jezuitov, ki so s svojim delom med našimi predniki in kolegiji v Gradcu, Ljubljani, Mariboru, Gorici, Trstu in Celovcu pustili neizbrisen pečat. Sistematično so se lotili oblikovanja slovenske katoliške inteligence, pečat so pustili na kulturnem področju z novo smerjo v baročni umetnosti, njihovo duhovno poslanstvo pa je s pridigami, ljudskimi misijoni, Marijinimi družbami (kongregacijami) in katehezami odigralo odločilno vlogo pri oblikovanju slovenskega vernika.

Red Ignacija Lojolskega je v Ljubljano prišel 56 let po uradni papeški potrditvi (l. 1596) in tu deloval vse do razpustitve reda leta 1773. Jezuitski red je bil ponovno obnovljen 7. avgusta 1814, tudi na prizadevanje tedanjega jezuitskega generala Gabrijela Gruberja, ki je svoj pečat nekaj let pred tem s svojimi deli pustil tudi v Ljubljani. Na Kranjsko so se jezuiti za kratek čas vrnili v 70. letih 19. stoletja (1870–1873), za stalno pa konec 80. let 19. stoletja.

Spominu obnovitve jezuitskega reda se je pridružil tudi Arhiv Republike Slovenije, in sicer z izdajo t. i. jezuitskih listin, ki jih hrani v Zbirki listin (SI AS 1063). Knjiga objav jezuitskih listin je prva v novi seriji izdaj virov, ki bo posegla na področje izdajanja listinskega arhivskega gradiva, tj. najdragocenejšega arhivskega gradiva, ki ga hranijo slovenski arhivi. Objava vira bo raziskovalcem olajšala dostop do gradiva in bo obenem tudi odlično dopolnilo k digitalnim posnetkom listin, ki so že nekaj časa dostopni preko svetovnega spleta.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 276627456
Avtor: Jure Volčjak
Cobiss naslov: Listine jezuitskega kolegija v Ljubljani : 1592-1751 / Jure Volčjak ; [prevod povzetka Alenka Hren ; fotografije Ars]
Postavitev: ZGODOVINA muzealstvo arhivistika
Jezik: slovenski, latinski, nemški
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Arhiv Republike Slovenije, 2014 ([Ljubljana] : Januš)
Fizični: 127 str. : ilustr. ; 24 cm