Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Linija lepote

Alan Hollinghurst

Bookerjeva nagrada

2004

Založnik o knjigi

“Umetnost je tista, ki ustvarja življenje, ustvarja zanimanje, ustvarja pomen za naše premišljevanje in uporabo teh stvari in prav nobenega nadomestka ne poznam za moč in lepoto njenega postopka.”

To so besede Henryja Jamesa, velikana angleške literature, ki jih dosledno izpolnjuje Nick Guest, homoseksualno usmerjeni mladenič, ki po čudnem spletu naključij postane član premožne aristokratske družine, katere glavar je torijski poslanec v britanskem parlamentu. Neposvečen v svet denarja in politike se v svetlečem vesolju razsipništva, moči in privilegijev sprva izgubi, dokler ne ugotovi, da se lahko ukvarja z lepoto – obsesijo, ki se ji pokorava tako, kot se njegovi prijatelji pokoravajo moči in bogastvu.

Z Wanijem, bogatim libanonskim ljubimcem, ustanovi urad Ogee, poimenovan po dvojni krivulji oziroma Hogarthovi liniji lepote, katerega delo kulminira z izidom prve in edine številke revije o estetiki. Revije, ki pooseblja vso dekadentnost njunega bitja in žitja ter prinaša lesk nečesa, kar se je končalo; minljivega, evforičnega in neponovljivega, a hkrati tragičnega in usodnega.

Alan Hollinghurst, pronicljivi opazovalec samotnežev in čudakov, je z dolgimi in prožnimi stavki, polnimi namigov in sintaktičnih šokov, ustvaril linijo lepote, jo razprostrl med štiri leta in tri iskanja (iskanja ljubezni, spolnosti in lepote) ter napisal prvovrsten roman, ki predstavlja vrhunec literarnega opusa enega najboljših piscev angleškega govornega področja.
 


Bookerjeva nagrada je nagrada za najboljši roman v angleškem jeziku, ki ga je napisal avtor iz Commonwealtha ali Irske. Podeljuje jo Booker Prize Foundation od leta 1969.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 224903936
Avtor: Alan Hollinghurst
Cobiss naslov: Linija lepote / Alan Hollinghurst ; [prevedel Jure Potokar]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2006
Založništvo: Tržič : Učila International, 2006
Fizični: 456 str. ; 24 cm