Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   English version

Postavitev:

JEZIKOSLOVJE splošno

Leksikologija

M. A. K. Halliday in Colin Yallop

Julij 2017

Založnik o knjigi

Avtorja skozi prizmo (britanskega) funkcionalizma med drugim razmišljata o »predpisovalni etimologiji«, predpisovalnosti v leksiki in slovnici ter na podlagi predpostavke o družbenosti jezika demistificirata nekatere vidike jezikovnih avtoritet. Kljub zaznavni polemiki z racionalističnim pogledom na jezik je delo zasnovano na vsakomur dostopen, nepretenciozen, a hkrati znanstveno rigorozen način.

Britanec Michael A. K. Halliday (1925–), avtor vplivne sistemsko-funkcijske slovnice (Systemic Functional Grammar, 1985), je eden najvidnejših jezikoslovcev 20. stoletja. Po diplomi iz kitajskega jezika in književnosti Univerze v Londonu je študij nadaljeval v Pekingu in leta 1955 doktoriral na Univerzi v Cambridgeu. Do upokojitve je bil profesor jezikoslovja na Univerzi v Sydneyju in gostujoči profesor na mnogih univerzah po svetu.
Colin Yallop (1941–2011) je služboval kot profesor angleščine na avstralski Univerzi Macquarie in bil glavni urednik obsežnega slovarja Macquarie Dictionary (2005). Bil je strokovnjak za fonetiko in fonologijo, leksikolog in leksikograf, korpusni jezikoslovec in specialist za avstralske domorodske jezike.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 290540032
Avtor: M. A. K. Halliday in Colin Yallop
Cobiss naslov: Leksikologija : kratek uvod / M. A. K. Halliday in Colin Yallop ; [prevedla Mojca Šorli]
Postavitev: JEZIKOSLOVJE splošno
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: V Ljubljani : Krtina, 2017
Fizični: 127 str. : ilustr. ; 18 cm