Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST pesništvo

Kraljice mačke

Niko Grafenauer, ilustriral Jože Ciuha

April 2014

Založnik o knjigi

To je knjiga o nesmrtnih mačkah. Poznamo jih iz mitov in zgodovine, v katerih ima vsaka od njih posebno mesto in veljavo. V knjigi nastopa pet mačk, ki so se po imenitnosti najbolj zarezale v pesnikov spomin. To so mačke prav posebne vrste, ki ne spadajo v svet živali, ampak v domišljijske predstave. Videz, odlike in značaj upodobljenih mačk zaznamujejo podobne značilnosti. To so same mačje kraljice: trojanska mačka Helena, egiptovska mačka Kleopatra, angleška ladijska mačka Elizabeta, ruska mačka Katarina Velika in avstro-ogrska mačka Marija Terezija.

V prijazno berljivi slikaniški knjigi se zgodovina prepleta z domišljijo. Predstavljene so življenjske zgodbe zgodovinskih oseb, toda na poseben način – po njih nas vodi Behemot, mitološka žival, tu v podobi skrivnostnega mačka. Zaradi duhovite upesnitve v verzih dobiva besedilo, v katerem je mnogo zgodovinskih dejstev, lahkotnejši pridih.

Založba Modrijan, prelistajte knjigo


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 272422400
Avtor: Niko Grafenauer, ilustriral Jože Ciuha
Cobiss naslov: Kraljice mačke / Niko Grafenauer ; ilustriral Jože Ciuha
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST pesništvo
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Modrijan, 2014
Fizični: 109 str. : ilustr. ; 25 cm