Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

eKnjižnica Biblos

Kradljivka knjig

Markus Zusak

Januar 2015

Založnik o knjigi

Roman Kradljivka knjig, ki je postavljen v čas druge svetovne vojne, skozi oči smrti pripoveduje zgodbo o Liesel Meminger, ki živi v rejniški družini v bližini Münchna. Tam se znajde zato, ker njeno mater, komunistko, transportirajo v Dachau. Čeprav Liesel ne zna brati, na pogrebu svojega brata prvič ukrade knjigo – precej srhljivi priročnik za grobarje. Ko se s pomočjo svojega rejniškega očeta nauči brati, knjige postanejo njena strast. Drugi kradejo hrano za preživetje, ona pa krade knjige, ki jih nato med bombnimi napadi deli z drugimi. Tako ona kot okoliški prebivalci se vse bolj spreminjajo, tako zaradi vsebine knjig kot tudi grozot, ki se dogajajo okrog njih.

Markus Zusak je navdih za roman črpal iz materinih pripovedi o nacistični Nemčiji, bombardiranju Münchna in o Judih, ki so korakali skozi malo nemško mesto, kjer je živela. Knjiga je v Avstraliji izšla kot leposlovje za odrasle, v ZDA pa je po izidu kar 105 tednov vztrajala na lestvici najbolj prodajanih knjig za mladostnike.

Nagrade in priznanja: najboljša knjiga leta 2006 – School Library Journal, najboljša knjiga 2006 – nagrada Commonwealth Writers, najboljše mladinsko delo 2006 – Publishers Weekly, nagrada Boeke 2007.

Založba Sanje – več o knjigi

e-knjiga


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 274891008
Avtor: Markus Zusak
Cobiss naslov: Kradljivka knjig [Elektronski vir] / Markus Zusak ; iz angleščine prevedla Katarina Draškovič
Postavitev: eKnjižnica Biblos
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Sanje, 2014
Fizični: 176 str. ; 22 cm