Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

UMETNOST ples

Ko se zgodi ples

Živa Kraigher

Maj 2017

Založnik o knjigi

Živo Kraigher (1920–2011) sta zaznamovala predvsem sodobni ples in aktivna udeležba v NOB. Plesati je začela pri petnajstih letih v Šoli za moderni umetniški ples Mete Vidmar v Ljubljani. Leta 1940 je na produkciji šole v ljubljanski Operi opozorila na širjenje nacizma v avtorski plesni študiji z naslovom Pajek, 1943–1953 je ustvarjala plesni solo Upor, ki velja za enega vrhuncev modernega plesa na Slovenskem. 1956 je začela samostojno pedagoško pot v Pionirski knjižnici. Izpopolnjevala se je v Parizu, Berlinu in Dresdnu. Danes ji priznavamo mesto ene od utemeljiteljic slovenskega sodobnega plesa.
Po letu 2002 se je posvetila urejanju in interpretaciji zapiskov, dokumentov in plesnih materialov, ki jih je vse življenje skrbno zbirala. Nastala je pripoved o njenem izraznem plesu, nastopih in učenkah. Njeno zapuščino, ki šteje prek 900 strani (57 AP) ter prek 2000 dokumentov in fotografij, smo pripravili za knjižno objavo, ki prinaša številne doslej neznane informacije in podatke o zgodovini sodobnega plesa na Slovenskem.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 289420544
Avtor: Živa Kraigher
Cobiss naslov: Ko se zgodi ples : zapisi, dokumenti, spomini / Živa Kraigher ; posthumno uredil, [imensko kazalo in kazalo plesnih del] Tomaž Kraigher ; [spremna beseda Rok Vevar]
Postavitev: UMETNOST ples
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Ljubljana : Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost : Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), 2016 ([Ljubljana] : Matformat)
Fizični: 378 str. : ilustr. ; 28 cm