Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

LITERARNE VEDE študije o slovenski književnosti

Kdo sem bil

Marijan Kramberger

Januar 2017

Založnik o knjigi

»Namen te knjige je, da me predstavi novim generacijam bralcev, ki so morda kje naleteli na moje ime, sicer pa komaj kaj vedo o meni,« je zapisal Marijan Kramberger (1938–2015), znanstvenik, pesnik, pisatelj, esejist in izumitelj družabnih iger.
Vendar je ta »Krambergerjeva čitanka« lahko odkritje tudi za tiste bralce, ki so avtorjevo delo spremljali in mislili, da ga poznajo. Zanimiv je izbor, vsekakor pa tudi vrstni red tistega, kar je po avtorjevi presoji ponujeno novim branjem ali branjem novih generacij, svoje pa dodajo tudi krajši metateksti, ki so razlagalni uvod in post scriptum hkrati.
Knjiga se začne s »igrarijami« in konča s pesmimi, vmes pa razbiramo faze avtorjevega soočanja s svetom in samim sabo v vlogah literata, literaturologa, sociologa in predvsem »matematika človeške duše«. Zlasti zadnja naloga ga je povsem osamila od sveta, a je tudi v svoji notranji imigraciji ostal njegov strasten in brezkompromisen izboljševalec.
Fascinantno zapuščino Marijana Krambergerja je treba ohraniti in ta knjiga je dober vodnik po njej.
Spremno besedo je napisala Petra Vidali.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 88402945
Avtor: Marijan Kramberger
Cobiss naslov: Kdo sem bil / Marijan Kramberger ; [spremna beseda Petra Vidali ; prevod besedil iz angleščine in nemščine Ksenija Vidic ; avtorjeva fotografija Janko Rath]
Postavitev: LITERARNE VEDE študije o slovenski književnosti
Jezik: slovenski, angleški, nemški
Leto: 2016
Založništvo: Maribor : Pivec, 2016 ([Maribor] : Dravski tisk)
Fizični: 193 str. : avtorj. sl. ; 24 cm