Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Kako pozno, pozno je bilo

James Kelman

Bookerjeva nagrada

1994

Založnik o knjigi

James Kelman (1946) se je rodil v delavski družini v predmestju Glasgowa. Pred literarnim uspehom se je preživljal z različnimi priložnostnimi opravili. Njegovi romani so dobili vrsto literarnih nagrad, Kako pozno, pozno je bilo ob izidu leta 1994 tudi prestižno Bookerjevo nagrado.

Bivši zapornik se vrne v Glasgow in skuša zaživeti na novo. Začetek je težak, zlasti potem, ko se po prekrokani noči prebudi slep in z malo spomina na pretekle dogodke. Policija mu zastavlja neprijetna vprašanja, njegovo dekle izgine, v iskanju lastne resnice pa tone vse globlje in globlje. Roman, ki je premaknjil meje angleškega uličnega jezika in socialne zavesti, je odločilno vplival na vse novo škotsko pisanje, ki je kasneje postalo ena največjih izvoznih kulturnih industrij regije, še zlasti z Irvinom Welshem in njegovim romanom Trainspotting.

 


Bookerjeva nagrada je nagrada za najboljši roman v angleškem jeziku, ki ga je napisal avtor iz Commonwealtha ali Irske. Podeljuje jo Booker Prize Foundation od leta 1969.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 228583936
Avtor: James Kelman
Cobiss naslov: Kako pozno, pozno je bilo / James Kelman ; prevod [in spremna beseda] Andrej E. Skubic
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2006
Založništvo: Ljubljana : Cankarjeva založba, 2006 ([Maribor] : Ma-tisk)
Fizični: 317 str. ; 25 cm