Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

LITERARNE VEDE študije o svetovni književnosti

K i Š
O avtobiografskem in metafikcijskem v prozi Danila Kiša

Julija Uršič

Maj 2015

Založnik o knjigi

Jedro monografije Kiš. O avtobiografskem in metafikcijskem v prozi Danila Kiša so izvorni avtobiografski motivi, pa tudi posebnosti avtobiografskega pisanja v Kišovem opusu.
Ob tem razprava posebno pozornost namenja vprašanju judovstva, ki ima pri Kišu eno osrednjih mest, pa tudi problematiki plagiata: to poglavje monografije je spodbudila (in več kot upravičila) “afera”, ki jo je nedolgo po izidu sprožila Kiševa Grobnica za Borisa Davidovića (1976).
Julija Uršič to polemiko natančno predstavi, dokumentira in zariše konceptualni spor, ki se je dogajal v ozadju – če pustimo ideološko-politične dimenzije ob strani, danes v njem ni težko prepoznavati spopada med konzervatizmom in modernejšimi pogledi na literaturo, pravzaprav že kar nekakšno točko preloma. Sicer pa je vozlišče raziskave analiza in – s Kiševim literarnim opusom spodbujena – kontekstualizacija dveh pripovednih konceptov: avtobiografskega in metafikscijskega. Da bi avtorica laže začrtala in sproti preverjala to izhodišče raziskovalno linijo, v raziskavo avtobiografskih elementov in metafikcijskih postopkov pri Kišu vključuje tudi pisateljeve lastne refleksije o literaturi.
Ob tej dvojnosti “avtobiografskega” in “metafikcijskega” ves čas, to je nekakšen vzporedni tok knjige, raziskuje tudi posebnosti odnosov med zunaj- in znotrajliterarno resničnostjo.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 278713856
Avtor: Julija Uršič
Cobiss naslov: K i Š : o avtobiografskem in metafikcijskem v prozi Danila Kiša / Julija Uršič
Postavitev: LITERARNE VEDE študije o svetovni književnosti
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Ljubljana : Literarno-umetniško društvo Literatura, 2015 (Begunje : Cicero)
Fizični: 207 str. ; 19 cm