Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

PRAVO splošno

Justinijanove Institucije

Prevod Janez Kranjc

Maj 2013

Založnik o knjigi

Justinijanove Institucije so prvi uradni pravni učbenik. Nastale so pred več kot poldrugim tisočletjem in so pregled ter sinteza dobrih devetsto let trajajočega razvoja rimskega prava.

Pod vodstvom Justinijanovega pravosodnega ministra Tribonijana sta jih sestavila profesorja Teofil in Dorotej. Besedilo prepričuje s svojo jasnostjo in aktualnostjo. Zato ni naključje, da so evropski in občasno tudi ameriški pravniki uporabljali in cenili Institucije vse do konca 19. stoletja in so bile prevedene v vse večje jezike. Današnji pravnik najde v njih številne ugotovitve, ki pričajo o tem, da so mnogi pravni problemi in njihove rešitve nadčasovni, pa tudi o tem, da je z ustreznim trudom in znanjem mogoče oblikovati preprosta in razumljiva, pa kljub temu učinkovita pravna pravila.

Knjiga je namenjena predvsem pravnikom in izobražencem, ki se želijo seznaniti z rimskim pravom kot glavnim dosežkom rimske države. Rimsko pravo je poleg grške filozofije gotovo najdragocenejši dosežek antične kulture.

V knjigi je objavljeno besedilo v latinščini z vzporednim prevodom v slovenščini. Knjiga ima stvarno kazalo.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 264747008
Avtor: Prevod Janez Kranjc
Cobiss naslov: Justinijanove Institucije / spremna beseda in prevod Janez Kranjc
Postavitev: PRAVO splošno
Jezik: slovenski, latinski
Leto: 2012
Založništvo: Ljubljana : GV založba, 2012 (Nova Gorica : Grafika Soča)
Fizični: 516 str. ; 21 cm