Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Jezusovo otroštvo

J. M. Coetzee

Maj 2014

Založnik o knjigi

Moški srednjih let in petletni fant, njegov varovanec, z ladjo prispeta v tujo, špansko govorečo deželo, da bi začela novo življenje. Ne spomnita se, kaj se je dogajalo prej. Znajdeta se v družbi socialne urejenosti, kjer vsak prišlek dobi stanovanje, službo in finančno podporo, javni prevoz pa je zastonj. Vendar ni mogoče kupiti skoraj ničesar in mehanizmi delovanja  in mehanizmi delovanja te družbe so moškemu povsem nedoumljivi. Zaposli se v pristanišču in z drugimi delavci razpravlja o ureditvi družbe, o naravi in smislu dela ter drugih etičnih vprašanjih. Nepredvidljivo dogajanje, ki po malem polzi onstran racionalne doumljivosti, se zaplete, ko moški fantu najde mater. Fant postane neukrotljiv, samosvoj — podoben kvečjemu Malemu princu ali don Kihotu — kot tak pa trn v peti družbi, ki jo postopoma lahko ugledamo tudi kot družbo birokratskega enoumja.

John Maxwell Coetzee (1940), Nobelov nagrajenec, se je rodil v Cape Townu. V mladosti je nekaj časa živel v Angliji in Ameriki, se nato za več desetletij vrnil v Južno Afriko, leta 2002 pa je novo življenje poiskal v Avstraliji.

Emka.si, prelistajte knjigo


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 270622976
Avtor: J. M. Coetzee
Cobiss naslov: Jezusovo otroštvo / J. M. Coetzee ; [prevedla Tina Vrščaj]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Cankarjeva založba, 2014 ([Nova Gorica] : Grafika Soča)
Fizični: 343 str. ; 21 cm