Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Jamski najstniki

Emmanuelle Pagano

Februar 2018

Založnik o knjigi

Jamski najstniki sodobne francoske pisateljice Emmanuelle Pagano je tankočuten, večplasten roman o odraščanju, o vprašanjih identitete in povezanosti z družino in skupnostjo, o življenju in odraščanju na podeželju. Roman je prvoosebna pripoved ženske, ki je zaposlena kot voznica šolskega avtobusa v hribovitem francoskem podeželju. In čeprav se zdi, da je bil njen prihod v zakotno hribovsko pokrajino predvsem naključje, povezano s službo, se pred bralcem skozi tok voženj mlajših in večjih otrok v šolo in nazaj razvija intimna zgodba dekleta, ki se je rodilo v moškem telesu, njenem odraščanju, spremembi spola in vrnitvi v rojstni kraj. Poleg tematike transseksualnosti, ki se je pripoved dotika tankočutno, nenapadalno in brez zagrenjenosti, iz zornega kota, ki odpira prostore svobode in možnost razmisleka o drugačnosti, je pomembna tematika romana življenje in odraščanje na podeželju, tipično ruralnem, ki si ga je brez težav mogoče prestavljati tako francoskega kot slovenskega.

Emmanuelle Pagano se je rodila leta 1969 v Aveyronu, v departmaju Ardèche na jugovzhodu Francije, kjer živi in dela še danes. Študirala je avdio-vizualno umetnost in zgodovino filma ter leta 1997 dosegla habilitacijo profesorice likovnih umetnosti. Kot pisateljica se uveljavila z zbirko novel Un renard à mains nues in romani Le Tiroir à cheveux, Les Mains gamines ter Les Adolescents troglodytes (Jamski najstniki), za katerega je med drugim leta 2009 prejela Nagrado EU za književnost. Njeno delo je prevedeno v več evropskih jezikov, med drugim v nemščino, hrvaščino, španščino, madžarščino.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 292389888
Avtor: Emmanuelle Pagano
Cobiss naslov: Jamski najstniki / Emmanuelle Pagano ; prevedla Živa Čebulj
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Ljubljana : Književno društvo Hiša poezije, 2017 ([Ljubljana] : Itagraf)
Fizični: 165 str. ; 21 cm