Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

ZDRAVJE medicina

Jamska ženska

Harold L. Klawans

Februar 2016

Založnik o knjigi

Priznani ameriški nevrolog in pisec odmevnih knjig Harold L. Klawans nam v knjigi Jamska ženska z raznih zornih kotov osvetljuje dejstvo, da se možgani večine organizmov v celoti razvijejo še pred rojstvom. Le možgani delfina in človeka se razvijajo še tudi kasneje, v primeru ljudi seveda zato, ker je velikost ženske medenice premajhna, da bi se ljudje lahko rodili z dokončno razvitimi možgani. Po rojstvu se možgani in možganske funkcije do konca razvijejo v najzgodnejših letih vzporedno z učenjem jezika v interakciji z ostalimi ljudmi okoli nas. V večini primerov je to mama.

Jamska ženska iz naslova je tista, ki je ostala doma z otroci, medtem ko je bil jamski moški zunaj na lovu. Klawans trdi, da je zato prav ona odgovorna za današnjo visoko stopnjo razvitosti človeš­kih možganov. V trinajstih esejih, v katerih Klawans pos­treže z zgodbami pacientov v okviru svoje nevrološke prakse, se avtor posveča evolucijskemu razvoju možganov in evoluciji človeškega razmišljanja in vedenja. Klawans sicer razpravlja o njihovih bolezenskih problemih in diagnozah, vendar pa se razmišljanja o njihovih disfunkcijah loteva z zornega kota evolucijskega razvoja možganov.

V svojih primerih nam Klawans med drugim predstavi profesorja, ki neko jutro vzame v roke časopis in ugotovi, da ne zna več brati; pa pacientko, ki je trpela zaradi nepojasnjene bolečine v nogi in nožnih prstov, ki so nenehno trzali; italijanskega dirigenta, ki je briljantno vodil svoj orkester tudi po tem, ko zaradi kapi ni več znal govoriti in ni razumel govora ostalih. Gre za izjemne pripovedi, ki nas pritegnejo tako s svojega izkustvenega vidika, kot tudi zaradi pisateljevega načina pisanja. Delo, ki delovanje naših možganov obravnava na izviren način in ki povzroči, da bralec o svojih možganih začne razmišljati v drugačni luči.

HAROLD L. KLAWANS (1937–1998) je bil nevrolog, ob tem pa tudi priznani avtor znanstvenih in leposlovnih del. Po doktoratu se je zaposlil kot profesor nevro­logije in farmakologije. Njegovo delo obsega preučevanje raznih nevroloških motenj, nevrofarmakologije in zdravstvene anamneze, bil pa je tudi eks­pert na področju Parkinsonove bolezni in ustanovitelj klinike za motnje gibanja. Na temo nevrologije je napisal sedem knjig, Jamska ženska pa je prvo delo, ki ga dobivamo v slovenščino.

Kritiki njegova dela hvalijo predvsem zaradi natančne izdelave zapletenih znanstvenih analiz, ki jih Klawans zna približati tudi navadnemu bralcu brez predhodnega znanja nevrologije, hkrati pa Klawansa smatrajo za enega zadnjih medicinskih intelektualcev, ki je imel celovit pregled nad medicinsko nevrološkim področjem. Njegova dela se po vplivnosti in izrazni ter vsebinski sintezi lahko primerjajo s knjigami Oliverja Sacksa.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 282672640
Avtor: Harold L. Klawans
Cobiss naslov: Jamska ženska in druge zgodbe iz evolucijske nevrologije / Harold L. Klawans ; prevedel Branko Gradišnik ; [spremna beseda David Neubauer]
Postavitev: ZDRAVJE medicina
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Ljubljana : UMco, 2015 ([Ljubljana] : Primitus)
Fizični: 316 str. ; 21 cm