Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST biografski romani

Izmera sveta

Daniel Kehlmann

Založnik o knjigi

Pustolovski roman o potovanjih po divjini in znanosti, roman o tolažbi vsakovrstnih izmer kot dejanj uma/razuma. Postavljen je v zlato dobo nemštva, v čas, ko je to bil »narod pesnikov in velikih umov«, ko je nemški duh prestavljal gore evropskih tokov, čas romantike, nemške klasične filozofije, Kantov, Heglov, Goethejev čas. V njem se prepletata zgodbi dveh znanstvenikov, Carla Friedricha Gaussa in Alexandra von Humboldta, oba uživata nesporno slavo po vsem svetu. Poglavja se izmenjaje nizajo, liha so Gaussova, soda Humboldtova, Gaussova so iskrivejša in krajša, Humboldtova bolj pripovedna in občutno daljša. Proti koncu se motivno-tematsko zlijejo, v predzadnjem pripoved o njiju celo teče v izmenjujočih se stavkih.
Roman prežema značilni Kehlmannov humor in v bralcu sprošča posebno eksplozivno mešanico občutkov, ki jih po eni strani vzbujajo nasilnost, objestnost, zloba ali nemoč junakov, po drugi pa navdušenje ob simpatičnih genijih.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 235818752
Avtor: Daniel Kehlmann
Cobiss naslov: Izmera sveta / Daniel Kehlmann ; prevedla Amalija Maček ; spremno besedo napisala Urška P. Černe
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST biografski romani
Jezik: slovenski
Leto: 2007
Založništvo: Ljubljana : Modrijan, 2007 ([Ivančna Gorica] : Impress)
Fizični: 303 str. ; 21 cm