Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

PRAVO splošno

Iskanje opornih mest

Marijan Pavčnik

Junij 2017

Založnik o knjigi

Knjiga združuje avtorjeve razprave, članke in krajše zapise, ki so nastali v zadnjih desetih letih.

Prispevki so razvrščeni v šest problemskih sklopov. V prvem so zbrani tisti, ki se najbolj intenzivno sprašujejo o izhodiščih prava in pravnega sistema. Razprave v drugem sklopu se ukvarjajo s pravnim razumevanjem in odločanjem. Težišče sklopa o sodstvu se nanaša na neodvisnost sodnikov, ki je vsebinska (funkcionalna) in personalna (organizacijska). Četrti sklop združuje dvanajst krajših besedil, ki se spoprijemajo s posameznimi odprtimi vprašanji, med drugim o etiki in pravu, o pravni državi, o moralnosti sodstva, o poklicanosti ustavnega sodišča, o intelektualni poštenosti raziskovalcev in vse do izziva čiste teorije prava. Sklop o bolonjskem pravnem študiju vsebuje avtorjeve kritične misli o razdelitvi rednega študija na dve stopnji. V zadnjem sklopu pa so občasni dnevniški zapiski, ki so nastajali od novembra 2014 do decembra 2015.

Prispevki so samostojne enote, napisane v določenem času, vendar imajo lahko ustrezno svežino in sporočilo tudi v današnjih razmerah.

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 289560832
Avtor: Marijan Pavčnik
Cobiss naslov: Iskanje opornih mest / Marijan Pavčnik
Postavitev: PRAVO splošno
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Ljubljana : IUS Software, GV založba, 2017 (Ljubljana : Itagraf)
Fizični: 325 str. ; 21 cm