Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

TEHNIKA IN PROIZVODNJA gradbeništvo

Gradimo za jutri
Priročnik za trajnostno gradnjo s katalogom ponudnikov

Živa Deu in drugi avtorji

Marec 2015

Vodja projekta o knjigi

Tradicionalna slovenska navezanost na objekt, ki ga imenujemo dom in v katerem navadno preživimo precejšen del svojega življenja, ima korenine v kulturi. S tem ni nič narobe, le da časovna premica vložka in izplena ni vedno skladna z zgoraj opisanim fenomenom, predvsem pa s tem, da je dom veliko več kot le streha nad glavo. Gradnja se začne z idejo, od te pa je zelo veliko odvisno, kaj bo na koncu nastalo. Postopki načrtovanja, pridobivanja dovoljenj, izvedbe in ne nazadnje rabe objekta … vse to sodi v življenjski cikel, ki ga ocenjujemo skozi prizmo stroškov. Žal stroške največkrat ocenjujemo le do izvedbe objekta, pozabljamo pa na stroške njegove uporabe.
Trajnostna gradnja je posodobitev tradicionalne gradnje, ki se je oblikovala v skladu z razpoložljivimi materiali iz okolja in na način, ki je optimiziral udobje uporabnikov. V tem kontekstu je trajnostna gradnja korak nazaj za dva koraka naprej, saj dopušča nova razumevanja, interpretacije, oblike in ustvarjalnost ob upoštevanju odgovornosti do ljudi ter narave.
Pred vami je priročnik, ki na strnjen način združuje vse zgoraj opisane elemente, vsak investitor pa jih mora v posameznem primeru ob pomoči usposobljenih strokovnjakov sestaviti v njemu najbolj primeren mozaik. Priročniku je dodan katalog ponudnikov trajnostnih gradbenih elementov in storitev, s katerim želimo približati tovrstno ponudbo vsem, ki se odločajo za prenovo obstoječih objektov ali novogradnjo.

Učimo se od včeraj, načrtujemo danes, gradimo za jutri.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 275572224
Avtor: Živa Deu in drugi avtorji
Cobiss naslov: Gradimo za jutri : priročnik za trajnostno gradnjo s katalogom ponudnikov / [besedilo Živa Deu ... [et al.] ; fotografije avtorji]
Postavitev: TEHNIKA IN PROIZVODNJA gradbeništvo
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Kobarid : Posoški razvojni center, 2014
Fizični: 1 zv. : ilustr., načrti ; 32 x 23 cm