Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi

Gottland

Mariusz Szczygieł

Založnik o knjigi

V deželi groze, otožja, groteske. V deželi, ki bi smela verjeti v junaštva … junaštva človeka, ki je v mrakobni stiski časa in prostora zmogel človečni korak. Literarna reportaža prvovrstnega poljskega novinarja in pisca zasleduje usode (ne)povezanih, ki so obtičali v mrzkem tkivu češkoslovaške resničnosti.

Je eno najbolj nagrajenih del poljske književnosti: leta 2009 je bilo v Bruslju ovenčano z evropsko literarno nagrado, uvrstilo pa se je tudi v finale literarne nagrade Nike 2007, prejelo Nike bralcev, priznanje Varšavske literarne premiere – knjiga leta 2007, odličje Beate Pawlak 2007, češko nagrado Gratias Agit 2009 in francosko lovoriko Prix Amphi 2009.

Odlomek

Ko Tomík pri enajstih letih konča osnovno šolo, ga starši pošljejo v gimnazijo v London. Tja odpotuje z lastno čekovno knjižico, oče mu odpre račun v Guaranty Trust Company of New York. Deček poravnava šolnino tako, da lastniku šole izstavlja čeke. Najstnik iz Češkoslovaške v elitni šoli s tem povzroči senzacijo. Pri štirinajstih letih se vrne v Zlín in – na očetovo željo – postane delavec z najnižjo mezdo. Zdaj že sme nositi čevlje.”

Mariusz Szczygieł: Gottland – Matej Bogataj, mladina.si


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 257637376
Avtor: Mariusz Szczygieł
Cobiss naslov: Gottland / Mariusz Szczygieł ; iz poljščine prevedla Jana Unuk
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi
Jezik: slovenski
Leto: 2012
Založništvo: Ljubljana : Sanje, 2012 (tiskano v Sloveniji)
Fizični: 237 str. ; 21 cm