Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Ginster

Siegfried Kracauer

Januar 2015

Založnik o knjigi

V romanu Ginster iz leta 1928 je izredno prefinjeno prepletena Kracauerjeva biografija s fikcijo. Na ozadju prve svetovne vojne nam pisatelj pripoveduje zgodbo protagonista, ki išče svojo vlogo v družbi. Do vojne je skeptičen, nazadnje se ji ni mogoče povsem izogniti in sledi vpoklic. Po Adornovem mnenju je Ginster vrhunec Kracauerjeve ustvarjalnosti, nad njim pa sta se navduševala tudi Joseph Roth in Thomas Mann.

Siegfried Kracauer je zagotovo eden najpomembnejših in najproduktivnejših nemških intelektualcev, publicistov, kolumnistov, analitikov in socioloških teoretikov 20. stoletja. Rodil se je leta 1889 v Frankfurtu, umrl v emigraciji v New Yorku leta 1966, potem ko je pred nacisti najprej prebežal v Francijo, nazadnje pa v ZDA. Na željo staršev je študiral arhitekturo, vendar je v tem poklicu deloval le deset let, potem pa se je posvetil pisanju in družboslovju. Šele z izdajo Kracauerjevih zbranih del v devetih knjigah (izšle so med letoma 2004 in 2012) je postala razvidna njegova izredna plodovitost in lucidnost ter literarna ustvarjalnost.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 275940352
Avtor: Siegfried Kracauer
Cobiss naslov: Ginster / Siegfried Kracauer ; prevedel [in spremno besedo napisal] Slavo Šerc
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Cankarjeva založba, 2014 ([Nova Gorica] : Grafika Soča)
Fizični: 276 str. ; 21 cm