Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Finklersko vprašanje

Howard Jacobson

Bookerjeva nagrada

2010

Založnik o knjigi

Julian Treslove je izgubljen moški pri petdesetih, nekdanji novinar kulturne redakcije nacionalnega radia, ki si sedaj kruh služi kot dvojnik slavnih. Ima dva otroka z dvema različnima ženskama, ki jima ne loči imena. Ima majhno stanovanje v Hampsteadu. In ima dva prijatelja, medijsko prepoznavnega filozofa Sama Finklerja, s katerim sta skupaj gulila šolske klopi, ter nekdanjega pisca družabne kronike in komentatorja holivudske zabavne industrije, češkega imigranta Liborja Sevcika. A za razliko od njiju nima judovskih korenin. In ne pozna oziroma ne razume judovskih šal. In nima dostopa do judovskih žensk.

Treslove Judov ne razume, a njihov prastari svet, poln mitskih obrazcev in obredov, ga nezadržno privlači in v svoji domišljiji ga idealizira. So njihovi seksualni užitki drugačni, ker so obrezani? So zaradi judovske krvi večvredni? Jim to, da so Judje, daje pravico, da izrekajo sodbe o preteklosti in sedanjosti?


Bookerjeva nagrada je nagrada za najboljši roman v angleškem jeziku, ki ga je napisal avtor iz Commonwealtha ali Irske. Podeljuje jo Booker Prize Foundation od leta 1969.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 262677504
Avtor: Howard Jacobson
Cobiss naslov: Finklersko vprašanje / Howard Jacobson ; [prevedla Darja Marinšek]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2012
Založništvo: Tržič : Učila International, 2012
Fizični: 363 str. ; 20 cm