Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

ETNOLOGIJA etnologija Slovenija

Evropska kulturna dediščina v slovenskih ljudskih šegah

Dušica Kunaver in Brigita Lipovšek

Januar 2016

Založnik o knjigi

Slovenija je dežela, ki z najdbami iz pradavnine dokumentira tisočletja staro kulturo. Prostor , kije danes prestolnica Slovenije, je bil pred mnogimi tisočletji križišče jantarske poti Baltik – Jadran z vodno potjo Črno morje – Jadran.

Tu na naših tleh so se mešali vplivi severa, juga, vzhoda in zahoda Evrope. V kovinskih dobah – v bakreni, bronasti in železni dobi – so se naši kraji odlikovali z izjemnimi kovinskimi izdelki.

Po razpadu Karantanije je naše ljudstvo preživelo tisoč let tlačanstva, kmečkih puntov, vojn in drugega gorja, a je kljub tej trdi zgodovini ustvarilo deset tisoče ljudskih pripovedi, pesmi in šeg – pri nas ima vsaka svoj glas.

Z neizmernim bogastvom našega ljudskega izročila bi želeli obogatiti Evropo in tudi naš dandanašnji mlajši rod. Zato želimo poznati in ljubiti domače in ob tem spoštovati sosedove vrednote. Le to je prava pot do prijateljstva in sožitja med narodi.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 280873216
Avtor: Dušica Kunaver in Brigita Lipovšek
Cobiss naslov: Evropska kulturna dediščina v slovenskih ljudskih šegah / [zbrali in za mladino priredili] Dušica Kunaver in Brigita Lipovšek ; [ilustracije stare publikacije in Franc Kunaver]
Postavitev: ETNOLOGIJA etnologija Slovenija
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Ljubljana : D. Kunaver, 2015 (Šmarje Sap : Center grafike)
Fizični: 55 str. : ilustr. ; 23 cm