Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST potopisi

Ebenovina

Ryszard Kapuściński

Založnik o knjigi

Ryszard Kapuściński je poljski pisatelj, novinar in pisec reportaž. Rodil se je v Pinsku v današnji Belorusiji. Od začetka šestdesetih let je kot dopisnik Poljske tiskovne agencije spremljal osvobajanje afriških držav izpod kolonializma, prevrate v Latinski Ameriki, Aziji in na Bližnjem vzhodu ter razpad Sovjetske zveze. Mednarodni sloves si je pridobil s posebno vrsto potopisa, v kateri reportaža neopazno prehaja v literarno besedilo. Njegove reportaže so prerasle v morda najbolj slavne opise drugega in tretjega sveta v 20. stoletju.   Slovencem se je predstavil že s svojim najbolj znanim delom Cesar (1978) o etiopskem vladarju Haileju Sellasieju in hkrati o vseh mogotcih preteklih in prihodnjih totalitarnih sistemov.

Čeprav je Kapuściński prepotoval cel svet, je njegova prva strast Afrika in tej celini posveča tudi svojo knjigo Ebenovina. Revolucije, pomanjkanja, izkoriščanje, na drugi strani pa neuničljiva življenjska energija in vitalnost, vse to je zajeto v fresko s številnimi prizorišči, ki se preliva prek skorajda vse celine, pripoveduje pa vsakič enako zgodbo v novi krajevni in časovni različici: zgodbo o tistih, ki nimajo nič, in tistih, ki imajo vse. Do vsega in tudi do pisca neprizanesljivi zapis nam pomaga bolje poznati in morda celo razumeti ne le afriški “tretji” svet, temveč tudi svet, v katerem živimo.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 123911680
Avtor: Ryszard Kapuściński
Cobiss naslov: Ebenovina / Ryszard Kapuściński ; prevedel Niko Jež
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST potopisi
Jezik: slovenski
Leto: 2003
Založništvo: Ljubljana : Cankarjeva založba, 2003 ([Ljubljana] : Biro m)
Fizični: 353 str. ; 20 cm