Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST spomini dnevniki

Drug svet

Gustaw Herling-Grudziński

November 2013

Založnik o knjigi

V Drugem svetu (Inny świat, 1951) je poljski emigrantski pisatelj Gustaw Herling Grudziński popisal resničnost sovjetskih delovnih taborišč, kot jo je pri komaj dvajsetih letih okusil na lastni koži. Gre za eno sploh prvih, z literarnega vidika pa eno najboljših spominskih del, posvečenih tej problematiki, v svetovni literaturi. Drug svet je prvič izšel skoraj 20 let pred Solženicinovim Arhipelagom Gulag in skoraj 30 pred Kolimskimi zgodbami Šalamova; predgovor v prvo, angleško izdajo je napisal Bertrand Russell.

Knjiga je dokumentaren, verodostojen opis življenja v sovjetskem delovnem taborišču in istočasno literarna pripoved o bistvu totalitarizma, o mejah človeškosti, o brezdanjih breznih padca ter o človeški sili in moči, da se iz njih dvigne. Pisatelj jo je imenoval tudi svoj Bildungsroman, saj se je kot mlad fant znašel v srcu totalitarnega stoletja in »v taborišču prejel druge oči za gledanje resničnosti«. Kot pisatelj se je rodil prav zato, ker je želel opisati tam videno demonsko zlo. Skozi vso knjigo se bolj kot na lastno osredotoča na izkušnjo drugih, svojih sojetnikov; pretresljivih zgodb o smrti od lakote in izčrpanosti ter neuspehu zapisanem boju za golo preživetje ne niza zgolj iz želje po pričevanju, ampak iz njih sklepa tudi o posledicah nečloveškega trpljenja, pomanjkanja in ponižanja za človeka in družbo. Nedvoumno pokaže, da je svet za taboriščno ograjo drug svet, katerega zakonov in morale ni mogoče prenašati na svobodo.

Založba Modrijan, več o knjigi, preberite odlomek


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 268486656
Avtor: Gustaw Herling-Grudziński
Cobiss naslov: Drug svet / Gustaw Herling-Grudziński ; prevedla in spremno besedo napisala Jana Unuk
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST spomini dnevniki
Jezik: slovenski
Leto: 2013
Založništvo: Ljubljana : Modrijan, 2013 (natisnjeno v Sloveniji)
Fizični: 311 str. ; 23 cm