Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   English version

Postavitev:

BIOLOGIJA ekologija

Doživeti Škocjanski zatok

Iztok Geister

Junij 2016

Založnik o knjigi

Škocjanski zatok pred Koprom je nastal konec petdesetih let prejšnjega stoletja z izgradnjo nasipa od Kopra do Ankarana, ko se je plitvi morski zaliv spremenil v zatok z ozkim morskim prelivom. Sladka voda še vedno doteka v zatok po levem razbremenilniku Rižane in uravnani Badaševici, tudi vpliv bibavice je še občuten. Tako se ohranja za morsko plitvino značilno somornično močvirje. Naravni rezervat, ustanovljen leta 1998, obsega poleg morske plitvine tudi v tridesetih letih prejšnjega stoletja izsušeno plitvino, imenovano bonifika, ki je zdaj občasno sladkovodno poplavljena in zamočvirjena.

Naravni rezervat Škocjanski zatok je pomembno počivališče ptic ob njihovi spomladanski in jesenski selitvi, številne vrste vodnih in močvirskih ptic pa tukaj tudi gnezdijo. Doslej je bilo na območju rezervata opaženih okrog dvesto petdeset vrst ptic, trideset vrst rib, štirideset vrst kačjih pastirjev, tristo vrst metuljev in tristo vrst hroščev, pa tudi številne druge živali. Rastlinski svet bogatijo slanuše, rastline, ki so prilagojene za življenje na slanih tleh.

Obiskovalcem je namenjeno informacijsko središče in deset opazovalnic, po rezervatu pa je speljana tudi krožna pot.

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 284083968
Avtor: Iztok Geister
Cobiss naslov: Doživeti Škocjanski zatok / Iztok Geister ; [fotografije Igor Brajnik ... et al.]
Postavitev: BIOLOGIJA ekologija
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Koper : Zavod za favnistiko ; Ljubljana : Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, 2016
Fizični: 331 str. : ilustr. ; 21 cm