Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi

Dnevnik o lastovičjem gnezdu

Miroslav Košuta

Maj 2015

Recenzija

Tržaški pisatelj, dramatik, pesnik in prevajalec Miroslav Košuta je leta 2011 prejel veliko Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Čeprav se je njegovo ustvarjanje najbolj sukalo okoli poezije – tako mladinske kot tiste za odrasle –, ga poznamo še kot gledališkega vodjo, publicista in komentatorja kulturnih del ter pisca portretov o umetnikih sodobnikih, pretežno iz kraškega, primorskega in še najbolj iz zamejskega okolja (Pahor, Rebula in drugi). Revijalna besedila, spremne besede, govori s prireditev, odlomki iz radijskih oddaj, intervjuji in časopisni članki so pristali v novi monografiji Zapisi na orošeno okno, ki se raztezajo od leta 1962 (zapis v študentskem časopisu Tribuna) do govora ob prejetju najvišje nagrade za umetnost v Republiki Sloveniji. Besedila osvetljujejo čas, ki je prešel, vendar so tudi dokument svojstvenega temperamenta, upanja in vedrine. Ti značilni poganjalci Košutovega opusa nikoli zares ne minejo, temveč se enakovredno zazirajo tudi v prihodnost. Le zapisov o četrtstoletnem obdobju Slovenskega stalnega gledališča v Trstu v knjigi ne najdemo, saj je bilo to obdobje »odločno preobsežno in v sebi zaključeno«.
Zato pa se pred nas postavi še ena nova knjiga, Dnevnik o lastovičjem gnezdu, ki jo polnijo bežni, a natančni utrinki dogajanja v lastovičjem gnezdu. Dnevnik je nastajal med 16. aprilom in 21. junijem, gre pa za edinstven hibrid med pesniško impresijo ter poljudnoznanstvenim dokumentom, ki skuša razbrati in dognati dinamiko odnosov v ptičji družini. Ilustracije je prispeval Marjan Kravos, knjižica pa je posvečena Alojzu Rebuli. (Bukla)


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 7652076
Avtor: Miroslav Košuta
Cobiss naslov: Dnevnik o lastovičjem gnezdu / Miroslav Košuta ; ilustracije Marjan Kravos
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Trst : Mladika, 2015 ([Gorica] : Grarfica Goriziana)
Fizični: 65 str. : ilustr. ; 23 cm