Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

NEMŠČINA romani

Die Katzenpest

Maja Novak

Julij 2014

Založnik o knjigi

Mačja kuga Maje Novak je fantastična, v svojih opisih in obsedenosti s citati pikolovska in obenem ironična pripoved o stvarnosti, ki jo iz prve roke poznamo vsi, in o ljudeh, obremenjenih s problematičnim izročilom, ki ujeti v miselnost krasnega novega sistema v njem počno isto kot v vsakem prejšnjem: čakajo na udobno smrt.
Parabolo o tem, kako bo samo sebe spodjedla potrošniška družba, v kateri ni pravega prostora za prave ljudi, ki bi znali izkoristiti svojo bogato domišljijo za višje cilje, je tako mogoče brati tudi kot zgodbo o morastih sanjah v podalpskem prostoru živečega dela človeštva, ki jim je usojeno, da se bodo nakopičile do tolikšne mere, da se bodo prevesile v bridko resničnost. Ta knjiga je obvezno branje za vse tiste zanesenjake, ki so sanjali o koncu zgodovine, a se kljub njihovim podrobnim filozofskim utemeljitvam ni zgodil. Edini prostor, kjer se vedno lahko zgodi kaj takega, je žanrska literatura, ki posega na področje višje literature in filozofije. Najbrž ni naključje, da nas v skladu z mnenjem nekaterih lahko pokoplje že banalna bolezen hišnih ljubljenk osamljenih ljudi in štirinožnih statusnih simbolov, ki navkljub vsemu ostajajo zgolj to, kar so vedno bile. Pisanje Maje Novak odlikujeta kritičnost in svojevrsten groteskni humor, ki izvira iz globoko zakoreninjenih folklornih značilnosti, in dajeta Mačji kugi vsebino, ki raste preko meja stroge oblike in postavlja prirejanje obrazcev magičnega realizma za domačo rabo v ozadje. V tej luči nam novo delo Maje Novak ponuja veliko več kot zgolj zgodbo o majhnih kriminalnih zapletih. Kriminal največjih razsežnosti je namreč primerljiv le s početjem demiurga, ki se igra s snovjo, ki jo je ustvaril bog.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 271152384
Avtor: Maja Novak
Cobiss naslov: Die Katzenpest / Maja Novak ; aus dem Slowenischen von Peter Scherber und Tadeja Lackner-Naberžnik ; mit einem Nachwort von Tanja Petrič
Postavitev: NEMŠČINA romani
Jezik: nemški
Leto: 2013
Založništvo: Ljubljana : Društvo slovenskih pisateljev = Slovene Writers' Association, 2013 ([Ljubljana] : Ulčakar & JK)
Fizični: 237 str. ; 22 cm