Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST zgodovinski in vojni romani

Devinski sholar

Alojz Rebula

November 2014

Založnik o knjigi

Dogajanje romana Devinski sholar se odvija v XIII. stoletju v devinskem gradu in okolici. Graščak Lamoral je hotel za sobarico Misleno, dekle s kmetije na Kolišču pod Grmado, njenega mladega moža pa je poslal na vojsko. Ko se čez nekaj časa Mislena vrne domov noseča, rodi sina, ki mu da ime Gomer.
Deset let kasneje ga Lamoral ob neki verski slovesnosti sreča in prepozna. Kmalu nato Mislena izve, da ji je mož padel v vojski. Neke noči zato odide skrivaj v grad, poišče grofa in ga zabode. Potem skoči v morje. Ranjeni Lamoral se v strahu pred smrtjo zaobljubi da bo skrbel za mladega Gomerja. Pokliče ga v grad, ga posinovi in ga pošlje v šole. Toda fant se v tujem svetu ne znajde in si želi domačega okolja. Vendar Lamoral vztraja in ga vključi v grajsko življenje. Nekoč celo potujejo na Koroško na praznik ustoličenja koroških knezov.

Po vrnitvi v Devin Gomer odkriva resnico o žalostnem koncu svoje matere. V njem se zbudi težnja po pravici, sklene se odpovedati lagodnemu življenju in se vrniti na Kolišče.

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 275280640
Avtor: Alojz Rebula
Cobiss naslov: Devinski sholar / Alojz Rebula ; [ilustracije Robert Hlavaty]
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST zgodovinski in vojni romani
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Komen : ART, izobraževalne storitve Alenka Rebula Tuta, 2014 (Divača : Mljač)
Fizični: 205 str. : ilustr. ; 20 cm