Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Dediščina izgube

Kiran Desai

Bookerjeva nagrada

2006

Založnik o knjigi

Upokojeni sodnik z imenom Jemubhai Popatlal Patel v času socialnih nestabilnosti in nepalskih upornikov živi z osirotelo vnukinjo Sai in svojim kuharjem v hribovski vasi Kalimpong ob vznožju Himalaje. Socialna nepravičnost in neenakost ter kaotične življenjske razmere sodnika, njegovo vnukunjo Saj in kuharja prisilijo, da spremenijo pogled na svoj obstoj: če je bilo prej njihovo življenje  relativno mirno, varno, so zdaj razmere povsem drugačne, njihova življenja so ogrožena. Vzporedno poteka pripoved o kuharjevem sinu Bidžuju, ki svojo srečo zasleduje kot ilegalni priseljenec v Združenih državah. Revolucija, ljubezen, veselje in žalost so v Dediščini izgube mojstrsko prepleteni; nasprotje med razvitim in tretjim svetom je v ozadju življenjske usode različnih karakterjev še bolj kričeče; bolečina izgnanstva je prikazana občuteno; izkušnja postkolonialne družbe sodobnega časa pa daje romanu veliko družbeno ozadje.
 


Bookerjeva nagrada je nagrada za najboljši roman v angleškem jeziku, ki ga je napisal avtor iz Commonwealtha ali Irske. Podeljuje jo Booker Prize Foundation od leta 1969.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 235374080
Avtor: Kiran Desai
Cobiss naslov: Dediščina izgube / Kiran Desai ; [prevedla Alenka Moder Saje]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2007
Založništvo: Ljubljana : Mladinska knjiga, 2007 (Ljubljana : Impress)
Fizični: 426 str. ; 21 cm