Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Črna skala, belo mesto

Alec S. Patrić

Junij 2017

Založnik o knjigi

V vročini avstralskega poletja dneve bolnišničnega čistilca Jovana zmotijo grafiti in zlobno nasilje. Skrivnostne besede, ki jih mora brisati iz dneva v dan, še zdaleč niso poezija, s katero se je kot profesor na sarajevski univerzi ukvarjal v svojem prejšnjem življenju. Z ženo Suzano, nekoč prav tako profesorico, sta bila namreč prisiljena zapustiti vojno Sarajevo ter svoja mrtva otroka. Suzanino rojstno Belo mesto (Beograd) je daleč, zdaj je tu Črna skala (Black Rock), predmestje Melbourna, kjer Suzana čisti in kuha pri družini grškega profesorja. V prostem času se izpopolnjuje v angleškem jeziku in piše roman o turških vdorih na Balkan, medtem ko Jovan išče samega sebe in se trudi vzpostaviti nekdanji odnos do žene. Kot da spopadanje z novim začetkom čisto na dnu ni dovolj, pa se Jovan in Suzana znajdeta še v vrtincu umorov.

Avstralski pisatelj srbskih korenin A. S. Patrić, na avstralski literarni sceni znan po dveh odličnih zbirkah kratkih zgodb, je komajda našel založnika za svoj prvi roman. Čeprav je delo po izidu prejelo odlične kritike, pa je bilo veliko presenečenje, ko je prejelo najpomembnejšo in najprestižnejšo literarno nagrado avstralske celine, nagrado Miles Franklin 2016, avtor pa naziv v tistem trenutku najbolj fascinantnega pisatelja na tistem koncu sveta. Roman v naš prostor prinaša svežo zgodbo, ki ima sicer vir zla v bosanski vojni in ki svoj konec doživlja v izseljenskem predmestju avstralskega Melbourna. Kot antipod knjigi hrvaškega begunca, ki živi na Danskem (Alen Mešković: Ukulele Jam), ta opisuje pogled z druge strani, usodo srbskih beguncev. Begunstvo pa je zgolj ogrodje romana, dejansko gre za lirično upoveden triler z vešče izoblikovanimi junaki in presenetljivim šokantnim koncem. Je roman o posledicah vojne, premagovanju ovir, ki jih življenje človeku postavi na pot, je roman o upanju in je prikaz preoblikovanja lastne identitete po premagani težki preizkušnji. Bralca najbolj ganejo človeškost zgodbe, živost in verodostojnost pisateljevih likov. Strukturno strog, a čustveno nadvse močan roman po mnenju Sydney Morning Heralda prinaša v Avstralijo evropski modernizem. Obetajo mu, da bo čez leta spadal med avstralske klasične romane. Črna skala Belo mesto je drzen in zrel roman, poln sočutja, ki ga je težko odložiti.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 290140160
Avtor: Alec S. Patrić
Cobiss naslov: Črna skala, belo mesto / Alec S. Patrić ; prevedla Tadeja Spruk
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Dob pri Domžalah : Miš, 2017 (natisnjeno v Sloveniji)
Fizični: 243 str. ; 24 cm