Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

EKONOMIJA IN POSLOVANJE ekonomija

Česa se ne da kupiti z denarjem

Michael J. Sandel

September 2013

Založnik o knjigi

Ali naj otrokom plačujemo, da bodo brali knjige in dobivali dobre ocene? Ali naj korporacijam dovoljujemo, da kupujejo pravico do onesnaževanja ozračja? Ali je etično, če plačujemo ljudem, da preizkušajo tvegana nova zdravila ali darujejo organe? Kaj pa najemanje plačancev, da se bojujejo v naših vojnah? Dražba vpisnih mest na elitne univerze? Prodajanje državljanstva priseljencem, ki so za to pripravljeni plačati?

V knjigi Česa se ne da kupiti z denarjem se Michael J. Sandel ukvarja z enim največjih etičnih vprašanj današnjega časa: ali je kaj narobe s svetom, kjer je vse naprodaj? Če je, kako lahko tržnim vrednotam preprečimo dostop do področij življenja, kamor ne spadajo? Kakšne so moralne meje trga?

V zadnjih desetletjih so norme na skoraj vseh področjih življenja – medicine, izobraževanja, vladanja, zakonodaje, umetnosti, športa, celo družinskega življenja in medsebojnih odnosov. Sandel trdi, da smo skoraj nezavedno spolzeli iz položaja, ko smo imeli tržno gospodarstvo, v položaj, ko smo tržna družba. Pa si res želimo biti v njej?

Avtor nas izziva z osnovno razpravo, ki bi jo v našem tržno usmerjenem času morali imeti: kakšna je ustrezna vloga trga v demokratični družbi in kako lahko zavarujemo moralne in državljanske dobrine, ki jih trg ne spoštuje in jih z denarjem ni mogoče kupiti?


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 268089856
Avtor: Michael J. Sandel
Cobiss naslov: Česa se ne da kupiti z denarjem : moralne meje trga / Michael J. Sandel ; [prevedel Simon Demšar]
Postavitev: EKONOMIJA IN POSLOVANJE ekonomija
Jezik: slovenski
Leto: 2013
Založništvo: Tržič : Učila International, 2013
Fizični: 245 str. ; 20 cm