Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   English version

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Cementni vrt

Ian McEwan

Junij 2017

Založnik o knjigi

Ko kmalu po očetovi smrti najstarejša Julie najde mrtvo še mater, se z bratom Jackom in sestro Sue odločijo, da bodo ohranili družino in dom ter njeno smrt prikrili. Skupaj z najmlajšim Tomom, ki mu Julie zdaj nadomešča mamo, skušajo v svoji osamljeni hiši živeti normalno naprej, toda njihovo navidez brezskrbno poletje začne razpadati pod težo naraščajoče duševne stiske in disfunkcionalnih osebnih odnosov – tako kot razpada cementni sarkofag v kleti.

Cementni vrt iz leta 1978 je McEwanov romaneskni prvenec, s katerim si je prislužil vzdevek »Ian McAbre«. V njem se izkaže kot pronicljiv psiholog, mojstrski zgodbar s posebnim občutkom za srhljivo in tesnobno, ki roman navdajata z naelektreno napetostjo.
McEwan roman o nenavadnem odraščanju s skoraj gotskim vzdušjem gradi eliptično, s stvarnimi, natančnimi stavki – ter tako potrjuje kasnejši opis, s katerim je neki kritik označil njegova dela: »grdo, britansko in kratko«.

Angleški pisatelj in scenarist Ian McEwan (1948) je eden najbolj cenjenih in priljubljenih sodobnih pisateljev, za svoja dela je prejel tudi številne mednarodne nagrade. Dobro je znan tudi slovenskim bralcem; pri Cankarjevi založbi sta doslej izšla romana Amsterdam (2004) in V imenu otroka (2015).

Ian McEwan: Cementni vrt – Simon Popek, MMC RTV SLO


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 289591296
Avtor: Ian McEwan
Cobiss naslov: Cementni vrt / Ian McEwan ; prevedla Miriam Drev
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Ljubljana : Cankarjeva založba, 2017 ([Ljubljana] : Formatisk)
Fizični: 175 str. ; 21 cm