Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

BIOLOGIJA zoologija

Čebele Slovenije

Andrej Gogala

Marec 2015

Založnik o knjigi

Slovenija nudi naravne habitate preko 500 vrstam čebel. Ali jih bomo uspeli ohraniti in bolje razumeti, pa je odvisno od vseh nas, uporabnikov tega edinstvenega priročnika. V knjigi so predstavljeni taksonomija in sistematika čebel (Anthophila) in njihova biologija: zbiranje in prenašanje hrane, vedenje izbirčnih čebel, ki so vezane na določene hranilne rastline, načini gnezdenja, kukavičje čebele, ki odlagajo jajčeca v gnezda drugih vrst, vedenje in prilagoditve samcev. V poglavju o raznovrstnosti divjih čebel so opisane spremembe v slovenski favni. Po avtorjevem mnenju so predvsem posledica sprememb podnebja in izjemnih vremenskih razmer. Večji del knjige obravnava družbeno življenje čebel, predvsem prvotnejše socialne oblike, ki nam olajšujejo razumevanje razvoja družbenih skupnosti. V poglavju Poti in stranpoti evolucije avtor opisuje dolgoročno prednost vrst z družbenimi ali simbiotskimi povezavami pred vrstami, pri katerih se zaradi prevlade najmočnejših in največjih osebkov v medsebojnem boju povečuje velikost osebkov in zmanjšuje njihovo število. Nadaljuje ga poglavje o različnih oblikah družbenih skupnosti, s primeri pri čebelah. V zadnjem poglavju so predstavljene družine in rodovi čebel, ki živijo v Sloveniji. Velika vrednost knjige je tudi 154 izvirnih fotografij različnih vrst čebel, ki ponazarjajo njihovo vedenje v naravi.

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 277049088
Avtor: Andrej Gogala
Cobiss naslov: Čebele Slovenije / Andrej Gogala ; [fotografije Andrej Gogala, Ivan Esenko]
Postavitev: BIOLOGIJA zoologija
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Biološki inštitut Jovana Hadžija : Založba ZRC, ZRC SAZU, 2014 (Ljubljana : Collegium graphicum)
Fizični: 179 str. : fotogr. ; 20 cm