Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

LITERARNE VEDE študije o svetovni književnosti

Carmina docta
Katul in nova poezija

Marko Marinčič

Maj 2018

Založnik o knjigi

Starejše literarne zgodovine poznajo dva Katula: prvi je rimski poeziji odkril osebni izraz, drugi oblikovno zavest. Prvi je proto-romantik, ki »sovraži in ljubi«, drugi z intelektualistično distanco kuje verze. Prvemu je zgled Sapfo, drugemu Kalimah. Katula so dolgo brali naivno biografsko. Bolj kot Katulov liber jih je zanimala Lezbija. Kdo je bila ta ženska? Kje sta se prvič srečala? Je res dala prednost nekemu Celiju Rufu? Je ta res identičen z Rufom, ki ga po Katulovi navedbi oralno zadovoljuje pokopališčna prostitutka Rufa iz Bologne?
Avtor te knjige »neoterika« Katula učinkovito predstavi kot otroka svojega časa, ki se iz tumulta pozne republike ne umika v samoljubni formalizem, temveč v novi obliki išče osebni in politični izraz. V dodatku je prvi slovenski prevod Katulovega tour de force, kratkega epa o svatbi Peleja in Tetide (C. 64).


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 294079488
Avtor: Marko Marinčič
Cobiss naslov: Carmina docta : Katul in nova poezija / Marko Marinčič
Postavitev: LITERARNE VEDE študije o svetovni književnosti
Jezik: slovenski, latinski, starogrški (-1453)
Leto: 2018
Založništvo: Ljubljana : Znanstvena založba Filozofske fakultete, 2018 (Ljubljana : Birografika Bori)
Fizični: 185 str. : ilustr. ; 24 cm