Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   English version

Postavitev:

eKnjižnica Biblos

Burmanski dnevi

George Orwell

Junij 2016

Založnik o knjigi

V Moulmeinu, v Spodnji Burmi, me je sovražilo veliko ljudi – samo takrat v življenju sem bil dovolj pomemben, da se mi je to zgodilo,« se glasi pogosto citirani začetek Orwellovega eseja Ustreliti slona (1936). Manj znano dejstvo je, da je Orwell, ta veliki zagovornik svobode govora ter pravic zatiranih, tlačenih in ponižanih, med letoma 1923 in 1927 služil kot policijski častnik v Indijski imperialni policiji v Burmi. To so bila zanj odločilna leta, saj je »od blizu lahko videl umazanije imperija«, službo pa sčasoma zasovražil s hujšim gnevom, kot si ga je znal pojasniti. Osamljen in vse bolj razočaran nad despotizmom in na videz nezlomljivo tiranijo britanskega radža se po dopustu za božič 1927 v Burmo ni vrnil. Svoje izkušnje med služenjem imperiju v zatonu (Burma je leta 1937 dobila delno 7 samoupravo) je uporabil za snovanje romana Burmanski dnevi.

Roman, ki tematizira licemersko življenje britanskih kolonialnih oblastnikov in trgovcev v Burmi, je prepreden s prezirom do lokalnih samodržcev in vsakršnega zatiranja nasploh. Pogosto ga primerjajo s Fosterjevim Potovanjem v Indijo (1924), a je precej bolj pesimističen in trpek. George Orwell (1903-1950), novinar, esejist in romanopisec sodi med najpomembnejše pisce dokumentarne in polemične proze 20. stoletja. Z zamudo njegov obsežni opus poglobljeno spoznavamo tudi pri nas. Prevodi del Na dnu in na robu v Parizu in Londonu, Poklon Kataloniji in Pot v Wigan so pritegnili pozornost kritikov in številnih bralcev. Prevod njegovega prvega romana Burmanski dnevi (1934) pomembno širi poznavanje tega izvrstnega pisatelja, ki ga zdaj upravičeno ne poznamo več samo po delih Živalska farma in 1984.

e-knjiga


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 282808576
Avtor: George Orwell
Cobiss naslov: Burmanski dnevi / George Orwell ; prevedla Tina Mahkota ; [spremna beseda Mirt Komel]
Postavitev: eKnjižnica Biblos
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Ljubljana : Beletrina, 2015
Fizični: 377 str. ; 22 cm