Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST romani

Budimpeštatrans

Marjanca Mihelič

Januar 2016

Založnik o knjigi

Aristokratske palače v odblesku križev in rdečih zvezd, padec železne zavese,iskanje doma…
Razgiban tok dogajanja, pronicljiva opažanja in spominske drobce v romanu Budimpeštatrans uokvirja burna ljubezen med glavno junakinjo Halino, novinarko v Budimpešti, in umetnikom Jeromom, ki se nenavadno, kot se je začela, tudi konča.
Medtem pa glavna junakinja na sledi za legendami v prostoru, kjer živijo tudi Porabski Slovenci, ter skrivnimi vzvodi globljih plasti bivanja in ustvarjanja doživeto, poetično in z ostrim očesom portretira skupno življenje Madžarov in Slovencev v enem najbolj vznemirljivih obdobij zgodovine t.i. Srednje Evrope.

Ob ponovnem zagonu zgodovine preverja izkušnje preteklosti z njenimi luknjami vred: naj bodo posledica tankovskih izstrelkov, lažnih ljubezenskih upov ali izgub v otroštvu. A tudi spomin postaja sčasoma vse bolj krhek, vrnitev pa ne pomeni nujno tudi prihoda domov…

Marjana Mihelič je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani diplomirala iz slovenskega jezika in književnosti ter filozofije. Med letoma 1986 in 1992 je bila zaposlena kot lektorica za slovenski jezik na Univerzi Loranda Eotvosa v Budimpešti. Od leta 1986 izhajajo njeni književni prevodi pa tudi članki z madžarsko tematiko. Leta 2012 jo je za prevajanje in predstavljanje madžarske književnosti ter kulturno posredovanje madžarska vlada nagradila z odlikovanjem viteški križ – madžarskim redom za zasluge.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 280479744
Avtor: Marjanca Mihelič
Cobiss naslov: Budimpeštatrans / Marjanca Mihelič
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Smlednik : Miramel, 2015 ([Nova Gorica] : Grafika Soča)
Fizični: 189 str. ; 21 cm