Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST potopisi

Benetke

Jan Morris

Oktober 2013

Založnik o knjigi

Ta knjiga velja za eno najboljših knjig o Benetkah. Čeprav ne gre za zgodovinsko delo, je v njej razumljivo ogromno zgodovine, čeprav ne gre za spomine, je v njej veliko osebnega, in čeprav ne gre za potopis, obsega neprecenljive podatke za morebitnega obiskovalca Benetk.

Jan Morris je o knjigi, ki jo je napisala 1960, zapisala, da gre za »zelo subjektivno, romantično, impresionistično sliko – ne toliko mesta kot izkušnje. Benetke, kot so jih videle neke oči v nekem trenutku.« Knjiga je zabavna, duhovita, ironična; avtorica se zaveda, da ima opravka z enim najbolj občudovanih mest na svetu, toda to ji ne preprečuje, da ne bi pokukala v njegove kanale, zavohala njegovega smradu, opazila njegovih mačk in se ustavila ob njegovih neštetih razpokah.

S pravo mero zgodovinskih dejstev, anekdot, erudicije in z izvrstnim pisateljskim slogom je Jan Morris ustvarila delo, ki, tako kot Benetke, s starostjo ne izgublja.

Valižanska pisateljica in zgodovinarka Jan Morris (1926) je v Sloveniji zelo cenjena že zaradi knjige Trst in kaj pomeni nikjer.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 267079936
Avtor: Jan Morris
Cobiss naslov: Benetke / Jan Morris ; prevedla Staša Grahek
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST potopisi
Jezik: slovenski
Leto: 2013
Založništvo: Ljubljana : Cankarjeva založba, 2013 (Nova Gorica : Grafika Soča)
Fizični: 385 str. : zvd. ; 20 cm