Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Baron na drevesu

Italo Calvino

Založnik o knjigi

Dvanajstletni Cosimo, naslednji v vrsti za naziv barona, se upre starševski avtoriteti in zamenja svoje udobno plemiško otroštvo za prostor sosednih dreves, na katerih preživi preostanek svojega življenja. Na drevesih nadaljuje z igrami in študijem, se nauči lova, se bori proti gozdnim požarom, se zaljubi, se spoprijatelji s tatom, bolj lačnim branja kot nakita, sreča skupino Špancev, ki prav tako živijo na drevesih (toda ne po lastni izbiri), ter se končno vrne na domača drevesa, čeprav se z nogami, tudi ob svojem odhodu s sveta, nikoli ne dotakne tal.

Calvino ustvari svet, ki je potopljen v zgodovino, filozofijo in politiko Voltairove dobe, istočasno pa ponazarja vsakodnevno bivanje posameznika in njegov odnos do družbe. Le pisatelj njegove veličine nas lahko prepriča, da verjamemo junaku, ki živi na drevesih, saj če “hočemo dobro videti zemljo, moramo od nje držati potrebno razdaljo”.

Roman je leta 1957 prejel prestižno italijansko nagrado za književnost Viareggio.

Založba Beletrina – o avtroju


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 252453120
Avtor: Italo Calvino
Cobiss naslov: Baron na drevesu / Italo Calvino ; prevedla Nataša Kos ; [spremna beseda Mladen Dular]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2010
Založništvo: Ljubljana : Študentska založba, 2010 (Ljubljana : Formatisk)
Fizični: 295 str. ; 22 cm