Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

FILOZOFIJA novi vek

Antigona

Slavoj Žižek

Marec 2015

Založnik o knjigi

Je mogoče, da se je Žižek podal na pota literature in napisal dramo? Ne, ni mogoče. Sam pravi, da pri tej igri o Antigoni nikakor ne gre za umetniško delo, da nima nobene literarne ambicije, temveč da gre za etično-politično vajo, ki si za model jemlje Brechtove učne komade. Drama vzame za osnovo Sofoklejevo Antigono in znotraj te strukture izpostavi tri možne izteke: prvega, Sofoklejevega, v katerem Kreon doseže svoje, vendar za strašno ceno, ki ugonobi tudi njega, drugega, v katerem zmaga Antigona, a tudi on za strašno ceno in s tragičnimi posledicami, in tretjega, v katerem Zbor prevzame oblast in kaznuje tako Kreona kot Antigono. Drama prepušča gledalcu, da premotri te možnosti in se odloči sam.
Knjiga poleg besedila drame prinaša še Žižkov uvod, v katerem ta na novo poantira interpretacijo Antigone in jo sooča za drugimi branji.
Žižkova Antigona bo premierno uprizorjena v HNK v Zagrebu naslednje leto, po vsem svetu pa je ogromno zanimanja za nadaljnje uprizoritve.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 278285824
Avtor: Slavoj Žižek
Cobiss naslov: Antigona / Slavoj Žižek ; [prevedla Lidija Šumah in Simon Hajdini]
Postavitev: FILOZOFIJA novi vek
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Ljubljana : Društvo za teoretsko psihoanalizo, 2015 ([Ljubljana] : Ulčakar & JK)
Fizični: 73 str. ; 17 cm