Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Amsterdam

Ian McEwan

Bookerjeva nagrada

1998

Založnik o knjigi

Ian McEwan je eden osrednjih sodobnih britanskih pisateljev, po romanih Otrok o pravem času, Tujca v Benetkah in Pokora ga poznamo tudi Slovenci. Za roman Amsterdam je leta 1998 dobil ugledno Bookerjevo nagrado.

Na pogrebu lepe ocenjevalke restavracij Molly Lane se srečata njena ljubimca, slavljeni skladatelj in urednik tabloidnega časopisa pred stečajem. Druži ju tudi to, da ne razumeta Mollyinega tretjega razmerja s konzervativnim politikom, ki se vzpenja na položaj predsednika vlade, niti njenega zakona z bogatim založnikom. Oba čakajo hude preizkušnje, skladatelj mora končati naročeno simfonijo, urednik pa ne ve, ali bi objavil politikove žgečkljive fotografije. Ker so družbene položaje moči zasedli povprečneži brez identitete, je izbira etike in estetike prepuščena posamezniku. Kot smo pri McEwanu navajeni, riše posamezne prizore vrtiljaka ničevosti tako izostreno, da bralec v njih fizično uživa – oziroma trpi.

 


Bookerjeva nagrada je nagrada za najboljši roman v angleškem jeziku, ki ga je napisal avtor iz Commonwealtha ali Irske. Podeljuje jo Booker Prize Foundation od leta 1969.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 128632320
Avtor: Ian McEwan
Cobiss naslov: Amsterdam / Ian McEwan ; prevod [in spremna beseda] Miriam Drev
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2004
Založništvo: Ljubljana : Cankarjeva založba, 2004 ([Ljubljana] : Simčič)
Fizični: 145 str. ; 25 cm